Hrvatski IT-sektor izvozi u Srbiju i Sloveniju

Bez autora
Jan 30 2011

Dvije hrvatske IT-tvrtke Combis i GDi Gisdata ostvarile u nedavno vrijedan izvozni posao u Srbiji i Sloveniji. Regionalni sistem integrator Combis uspješno je završio prvu fazu velikog projekta u tvrtki Victoria Group AD iz Novog Sada, a u ovoj godini slijede još dvije faze istog projekta. S druge strane, GDi Gisdata isporučuje IT-rješenja za upravljanje elektrodistributivnim sustavom Elektro Celja iz Slovenije. Uz uvođenje najmodernijih IT-tehnologija za upravljanje svojim poslovanjem, novi će sustav omogućiti povezivanje i razmjenu podataka sa slovenskim tržišnim regulatorima i nadležnim tijelima. Sustav se izvodi u skladu s EU-ovom regulativom i specifičnim zahtjevima za upravljanje nacionalnom komunalnom i energetskom infrastrukturom. Rješenje se temelji na GIS-tehnologiji i suvremenoj platformi koja prema svojim funkcionalnostima zadovoljava najstroža pravila EU-regulative, što je ujedno bio i jedan od primarnih projektnih zahtjeva.

Hrvatski IT-sektor izvozi u Srbiju i SlovenijuDvije hrvatske IT-tvrtke Combis i GDi Gisdata ostvarile u nedavno vrijedan izvozni posao u Srbiji i Sloveniji.

Regionalni sistem integrator Combis uspješno je završio prvu fazu velikog projekta u tvrtki Victoria Group AD iz Novog Sada, a u ovoj godini slijede još dvije faze istog projekta. S druge strane, GDi Gisdata isporučuje IT-rješenja za upravljanje elektrodistributivnim sustavom Elektro Celja iz Slovenije.

Uz uvođenje najmodernijih IT-tehnologija za upravljanje svojim poslovanjem, novi će sustav omogućiti povezivanje i razmjenu podataka sa slovenskim tržišnim regulatorima i nadležnim tijelima. Sustav se izvodi u skladu s EU-ovom regulativom i specifičnim zahtjevima za upravljanje nacionalnom komunalnom i energetskom infrastrukturom.

Rješenje se temelji na GIS-tehnologiji i suvremenoj platformi koja prema svojim funkcionalnostima zadovoljava najstroža pravila EU-regulative, što je ujedno bio i jedan od primarnih projektnih zahtjeva. GDi Gisdata projekt je osvojila u međunarodnoj konkurenciji, pri čemu su sudjelovale i druge tvrtke iz Hrvatske, a njegova se vrijednost procjenjuje na oko pola milijuna eura. Boran Lončarić, predsjednik Uprave GDi Gisdata grupe, istaknuo je da je dobivenim projektom za Elektro Celje GDi još jednom potvrdio stručnost u sektoru upravljanja energetikom i komunalnom infrastrukturom, ali i snažnu izvoznu orijentiranost tvrtke. »Iako se radilo o prilično dugom i kompleksnom natječaju, drago nam je da se naposljetku prepoznalo naše iskustvo i kvaliteta.

U Sloveniji smo već imali prilike raditi na nekoliko projekata u ovom sektoru, gdje naši sustavi već dulje vrijeme klijentima osiguravaju ključnu infrastrukturu za svakodnevni operativni rad te pouzdano funkcioniranje službi«, napomenuo je Lončarić. Primijenjena GIS-tehnologija znatno pojednostavljuje prikupljanje, obradu, korištenje i upravljanje prostorno orijentiranih podataka, čime se stvaraju kapaciteti za kvalitetnije planiranje ukupnog razvoja i unaprjeđenja pojedinih segmenata distribucijske mreže (ERP, CRM, SCADA).

GDi Gisdata je do sada u Sloveniji već provela nekoliko sličnih projekata u kojima se koristi istovjetna infrastruktura. Među njima se ističe sustav za Komunalu Koper te sustav za upravljanje sredstvima i infrastrukturom u ljubljanskom javnom poduzeću Vodovod Kanalizacija (VO-KA). Korištenjem GDi-jeva rješenja Elektro Celje će na 22 posto slovenskog teritorija, na kojem ima više od 165.000 priključaka, svojim korisnicima također osigurati pouzdaniju i sigurniju isporuku komunalnih usluga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik